diumenge, 25 de novembre del 2012

Hem salvat la naturalesa!

La 4a edició de la NIT DELS MUSSOLS ha estat tot un èxit!! :) 
Recordem el lema: Respectar la terra és estimar-se.

Per començar, els nens i nenes van jugar tots junts al joc del pistoler, una manera dinàmica i molt divertida de conèixer-se entre ells. Un cop trencat el gel, els monitors vam proposar als nens i nenes un gran repte: ordenar-se de menor a major número de peu sense dir ni "mú", o sigui, en absolut silenci. A través de mímica van aconseguir ordenar-se amb bastant èxit (excepte algunes petites confusions). Els monitors vam quedar al·lucinats amb el resultat, ja que la majoria dels nens feia un 40 de peu!! 

A partir d'aquí, vam construir 4 grups. I vam passar a l'activitat següent, que consistia en representar petites situacions ajudant-se de l'element relacionat amb el muntanyisme que tots havien de portar (Un bastó, una llanterna, una màrfega, una cantimplora...). El fil conductor eren uns nens que decidien anar d'acampada i havien de prendre decisions crucials com ara anar a peu o en moto, havien de tenir en compte que no es pot encendre una foguera al mig del bosc, que han de cuidar els animals i les plantes, que no poden llençar brossa al terra... Aleshores va aparèixer l'esperit de les plantes per cridar-los l'atenció i recordar-los que és importantíssim tenir cura i respecte de la naturalesa. La veritat és que tots ho van fer molt bé: tenim un munt d'actors potencials al Mou-te i al Casal!! Tot seguit ens vam agrupar per reflexionar sobre el que havíem vist a l'obra de teatre. I com que a alguns ja ens començava a cridar la gana, ens vam col·locar tots en rotllana al pati gran de l'escola i vam sopar tots junts. 

Amb l'estómac ple i les piles carregades, els nens i nenes ja estaven preparats per afrontar-se a la prova final: el joc de nit de la cadena tròfica. Es van establir 4 grups: contaminació, humans, animals i plantes, i seguint l'ordre de la cadena tròfica, cadascú havia d'atrapar a un membre d'un grup concret. 
Contaminació-->Humans-->Animals-->Plantes-->Contaminació.  

Tots s'ho van passar d'allò més bé corrent amunt i avall pels passadissos de l'escola, amb molta adrenalina a sobre, intentant fugir de l'enemic. Però a vegades això no era possible... i si un nen o nena era atrapat, l'havien de portar a la base corresponent i allà havia de fer una prova. Separar residus en contenidors de reciclatge, dibuixar la naturalesa, escriure què t'aporta la naturalesa i què no pots fer a la naturalesa, i finalment, animals en perill d'extinció. 
Tot per crear un gran mural format amb 4 peces de puzzle, que vam poder contemplar després de visionar el vídeo per a la reflexió final. 

I amb un somriure a la boca després d'haver passat una gran nit, ens vam acomiadar, nens i monitors, fent l'hora dels adéus. 

Junts hem après que és molt important cuidar la naturalesa, si volem assegurar que el Planeta Terra estigui en condicions òptimes de cara a les generacions futures! Així doncs, és vital que cuidem i respectem el nostre entorn, però també els animals i les plantes que hi viuen.

Casaleros i nens i nenes del Mou-te, això només ha de ser el començament! Si tots posem una mica de la nostra part podrem gaudir de la naturalesa com cal i aquesta ens estarà agraïda tota la vida.

P.D.: us esperem a l'abril, a la pròxima edició de la Nit dels Mussols!! ;)