El passat dijous 13 de desembre vam tenir la gran oportunitat de conèixer el testimoni d'en Juan Pedro Navarro, que ens va parlar sobre com va aconseguir sortir del món de les drogues. Un clar exemple de superació personal, que ens va relatar com n'és d'important l'esforç i la força de voluntat per sortir d'una situació complicada. És primordial adonar-te que estàs en un pou sense fons per prendre la decisió de que necessites sortir-ne sigui com sigui i canviar la teva vida. No és una decisió fàcil, però és molt important fer el pas i fer-lo perquè tu ho vols, ja que per més que les persones del teu entorn constantment t'alertin que no estàs bé, no és fins que t'adones de la situació que alguna cosa dins teu es mou i et fa pensar que vols canviar-ho. I aquest moment en què tot es clarifica i t'adones de la gravetat de la situació en què et trobes, suposa un daltabaix molt fort.
L'Anna Marín ens va parlar de les 3 fases per a la recuperació d'una persona drogodependent:
1. Desintoxicació: 15 dies en un hospital perquè el teu cos expulsi totes les substàncies i es netegi i regeneri. Aquesta fase només és necessària en casos d'extrema gravetat.
2. Rehabilitació i deshabituació: aquesta fase se sol dur a terme en una comunitat terapèutica. Però cal remarcar que la decisió d'ingressar en un centre d'aquestes característiques és una decisió voluntària i personal; en cap cas és obligatòria. Durant uns mesos et trobes tancat dins d'una bombolla que representa un món irreal, en el qual s'intenta canviar els hàbits dels interns, ordenant-los unes tasques i responsabilitats molt marcades.
3. Reinserció: finalment, també hi ha l'opció d'allotjar-se en un pis de reinserció durant uns 8 o 10 mesos, en el qual ja tens més llibertat per sortir al carrer, però tot i així tens unes obligacions a complir. En aquest pis, els educadors o educadores socials s'encarreguen d'un tracte més personalitzat amb les persones per afavorir la seva reinserció a la societat: es tracten temes com la família, els amics, els diners o la feina.
Durant la xerrada també es va incidir en la importància de saber dir que no, i en el fet que sovint les persones que cauen en el món de les drogues són més aviat dèbils. A més, també és important no amagar el passat i admetre amb valentia que vas cometre errors però que ara estàs recuperat i ho has superat. I que de totes maneres, ja en pateixes les conseqüències.
Finalment, una dada una mica amarga, que contrasta amb la història d'en Juan Pedro Navarro, és que malauradament, el nombre de recaigudes és molt elevat. I que malgrat hi hagi persones que passin per tot aquest procés, sovint tornen a caure al món de les drogues.
Volem agrair un cop més a en Juan Pedro Navarro per haver accedit a compartir amb nosaltres la seva experiència i a l'Anna Marín per organitzar la xerrada, que segur que us va fer pensar i no us va deixar indiferents.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada